Geplaatst op

De belangrijkste keukenkruiden

Kruiden zelf kweken

De lijst met keukenkruiden is lang en wordt steeds langer. Voor elk gerecht zijn er grassen, bladeren en stengels. Ze genieten allemaal weer van een groeiende populariteit en zijn steeds vaker terug te vinden op de vensterbanken van inbouwkeukens of op de keukenregel. Kruiden en specerijen beleven een opleving. Dat hebben we vooral te danken aan onze nieuwsgierige manier van kijken naar het grotere geheel in de keukens van veel landen. Er zijn kruidensalades in restaurants, je kunt nu naast peterselie ook exotische kruiden in supermarkten kopen en fans van fastfood halen groente uit de vriezer. En als je wat ruimte in de keuken of bij het raam hebt, kweek je gewoon je eigen verse smaakdragers.

De basis – kruiden die in geen enkele keuken mogen ontbreken

Peterselie

Ze komen in glad en kroeshaar. Het kan goed overweg met alle andere kruiden en past bij bijna elk gerecht. Het wordt ook vaak gebruikt voor decoratie, het geeft een frisse groene en sterke smaak aan stoofschotels, vlees en meer. De platte peterselie heeft een intensere smaak dan de gekrulde. Onze tip: Peterseliepesto gemaakt van olijfolie met geroosterde amandelschilfers. Je kunt ook de steeltjes gebruiken, fijngesneden hebben ze een bijzonder intense smaak.

Bieslook

De dunne stelen lijken bijna uit de designerhoek te komen. Hun smaak is licht pittig, ze zijn een geweldige vervanger voor de intense uien in salades en sauzen. Tomaten met bieslook en kwark zijn een beleving voor het gehemelte!

Tuinkers

Smaakt erg naar mierikswortel. Ieder kind heeft thuis op de vensterbank zijn eigen waterkers gekweekt in schaaltjes. Dit werkt op elk moment van het jaar, brengt de groene frisheid en smaak in de keuken.

Dille

Gaat heerlijk bij verse vis, vooral bij de licht zoute smaak van zeevis. Dille wordt al sinds de oudheid als keukenkruid gebruikt en is een van die kruiden die vers het lekkerst is. De oogsttijd is in de vroege zomer. Dille is het hele jaar in de vriezer verkrijgbaar. De zaden zijn ook nuttig als specerij en worden vaak gebruikt in de Indiase, Amerikaanse Zuidelijke en Creoolse keuken.

Hou je van italiaans?

Spaghetti met aromatische pesto, tomaat-mozzarella met basilicum, lamsvlees met tijm: In de mediterrane keuken staan ​​kruiden voor veel gerechten bovenaan de ingrediëntenlijst.

Basilicum

Wat zou tomatenmozzarella zijn zonder deze kruidenklassieker? De smaak is mild, maar onmiskenbaar. De fluweelzachte bladeren zijn heerlijk in salades of als decoratie. Overtollige basilicum kan gemakkelijk worden ingevroren: Druk de blaadjes in een diepvriesblik, meng met een beetje olijfolie, sluit het blik en vries in. Basilicum kweek je ook gemakkelijk zelf.

Oregano

De “must” voor veel pastasauzen, de Italiaanse pizza zou moeilijk weg te denken zijn zonder en vaak verwerkt in kruidenmengsels. Smaakt ook heerlijk bij schapenkaas. Zelfs als het gedroogd is, blijft het aroma behouden als het buiten het aroma wordt bewaard. Zijn pittige, licht pikante smaak past ook goed in salades.

Rozemarijn

Hij ruikt heerlijk! De takken met naalden doen denken aan dennengroen. Rozemarijn is een veelzijdig kruid, uitstekend bij gevogelte of varkensvlees. Bij het braden en grillen worden vaak hele twijgen gebruikt. De naalden bevatten veel essentiële oliën die de eetlust stimuleren. Rozemarijn in pot is een mooie plant in de mediterrane tuin.

Tijm

Past het beste bij vlees- en aardappelgerechten. De smaak is scherp en licht bitter. Interessant: Het aroma van de gedroogde tijm is – in tegenstelling tot veel andere kruiden – sterker dan dat van de verse.

Overigens kun je de meeste van deze kruiden zelf zaaien en op een biologische manier kweken.