Geplaatst op

Functioneel principe van neonlampen

Neonlicht

Belangrijkste feiten op een rij

  • In fluorescentielampen geeft geen enkele gloeidraad licht, maar worden kwikatomen gestimuleerd om te gloeien.
  • Kwik zendt een groot deel van het UV-licht uit dat door een speciale fluorescerende stof wordt omgezet in zichtbaar licht.
  • Fluorescentielampen kunnen ook worden gestimuleerd om te gloeien door sterke externe velden.

In tegenstelling tot gloeilampen en halogeenlampen hebben fluorescentielampen geen gloeidraad die gemaakt is om te gloeien. In tl-buizen worden kwikatomen gestimuleerd om licht uit te zenden door botsingen met elektronen. Kwikatomen zenden echter meestal UV-licht uit dat voor de mens onzichtbaar is: te veel UV-licht kan de huid beschadigen, bijvoorbeeld bij zonnebrand. De binnenkant van de TL-lampen is dan ook gecoat met een speciaal fluorescerend materiaal (vandaar de naam). Dit fluorescerende materiaal fluoresceert als er UV-licht op valt (zie Fig. 1). De fosfor zet het UV-licht van de kwikatomen om in zichtbaar licht. Fluorescentielampen bevatten echter ook een soort gloeidraad, die een hete kathode wordt genoemd en wordt gebruikt om elektronen uit te zenden, die vervolgens worden versneld in het elektrische veld tussen anode en kathode en botsen met de kwikatomen. Start (ontsteking) van fluorescentielampen

Bij het inschakelen van een fluorescentielamp moet – in tegenstelling tot de gloeilamp – meer inspanning worden geleverd: nadat de schakelaar S is gesloten, ontsteekt de glimlamp en wordt warm. Dit verwarmt de thermische schakelaar en sluit het parallel geschakelde circuit met de lamp. Er kan nu stroom vloeien door de spoel en de hete kathoden (één aan elk uiteinde van de buis). Hierdoor wordt het gas rond de hete kathoden verwarmd, waardoor het later gemakkelijker kan worden ontstoken. De gesloten thermische schakelaar overbrugt de glimlamp zodat deze afkoelt en de thermische schakelaar weer opengaat. De stroom door de starter wordt onderbroken, waardoor een spanningspiek in de ballastspoel ontstaat, waardoor de TL-buis ontsteekt. De kwikatomen worden geïoniseerd en gestimuleerd om licht uit te zenden door de versnelde elektronen.

Na ontsteking vloeit alleen stroom door het gaspad van de fluorescentielamp, het parallel geschakelde “startcircuit” is open. Een voorschakelapparaat zorgt voor de juiste lampstroom. Excitatie van fluorescentielampen door wisselvelden De kwikatomen in een fluorescentielamp kunnen ook worden opgewekt om te gloeien door een sterk extern elektromagnetisch veld. Als je een ballon op een wollen trui wrijft en vervolgens in het donker de tl-lamp langs de ballon laat lopen, zal de tl-lamp even oplichten.

Natuurlijk worden neonlampen tegenwoordig meer als kuntstaboject gezien, maar je kunt er erg mooie neon verlichting van laten maken of kopen. Een bedrijf dat hier vooraanstaand is is, is de Neon Specialist.