Geplaatst op

Vakantie op Ameland

Ameland

Het waddeneiland Ameland met zijn vier dorpen Hollum, Nes, Buren en Ballum heeft slechts zo’n 3600 inwoners. Jaarlijks bezoeken meer dan een half miljoen mensen het eiland. Sommigen komen hier maar voor een dag en sommigen brengen hier hun hele vakantie door. Ook Ameland heeft haar gasten veel te bieden. Mooie dorpjes, heerlijke fiets- en wandelroutes door de natuur en natuurlijk een kilometerslang, mooi en schoon strand.

Het eiland Ameland ligt ongeveer 6 km voor de Friese kust, tussen de eilanden Terschelling en Schiermonnikoog. Aan de zuidkant grenst het eiland aan de Waddenzee, in het noorden aan de Noordzee. De natuur op Ameland is zeer divers met bossen, wetlands, duinen en het fijnste zandstrand.

In totaal 27 kilometer strand zijn ideaal voor lange strandwandelingen of om te zonnebaden. Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen op zo’n 100 km fietspaden en er zijn talloze bewegwijzerde wandelroutes van verschillende lengtes. De infrastructuur voor toeristen is uitstekend, er zijn veel plaatsen om te verblijven, supermarkten, restaurants en cafés.

Hoe kom je op Ameland?

Het waddeneiland Ameland is alleen over het water te bereiken. Dat betekent dat als je niet met je eigen boot naar Ameland gaat, je vanaf Holwerd de veerboot moet nemen. De veerboot vanuit Wagenborg vertrekt in de regel één keer per uur en doet er 50 minuten over voor de overtocht. De eerste veerboot vertrekt om 7.15 uur en de laatste om 20.00 uur. Op zondag vertrekt de eerste veerboot pas om 9.30 uur.

De overtocht kost 90,40 euro voor een auto en 108,45 euro in het zomerseizoen (april t/m september). Per persoon wordt € 14,20 of € 16,75 extra in rekening gebracht. Kinderen (4-11 jaar) betalen € 7,90 of € 9,10 en de hond mag niet gratis mee, maar kost € 6,30 of € 7,55. Fietsers, motoren of zelfs campers of caravanteams hebben verschillende prijzen, de hele lijst vind je hier.

Wilt u zonder voertuig naar Ameland, dan kunt u ook gebruik maken van de expresdienst of de watertaxi. Deze hebben slechts 20 of 15 minuten nodig voor de overtocht, maar hebben een toeslag. Bent u met de auto naar Holwerd gereisd, dan kunt u deze voor € 6,- per dag op één van de twee parkeerplaatsen achterlaten.

Holwerd, en dus Ameland, is ook met het openbaar vervoer te bereiken. U kunt bijvoorbeeld de trein naar Leeuwarden nemen en vanaf daar bus 66 of 166 rechtstreeks naar de veerbootterminal nemen. De vertrektijden van bus nr. 66 zijn afgestemd op de tijden van de veerboot, bus nr. 166 op de sneldienst. Op Ameland aangekomen kun je met buslijn 1 of 2 naar een van de dorpen. Natuurlijk kunnen de bussen ook gebruikt worden om van dorp naar dorp te reizen. Tickets zijn direct verkrijgbaar bij de chauffeur of u kunt gebruik maken van een OV-chipkaart, die u kunt kopen en opwaarderen in het Primera magazine en tabakswinkel. De actuele ticketprijzen vind je hier. Als je een OV-chipkaart wilt gebruiken en al met de bus uit Leeuwarden komt, is het verstandig om deze in Leeuwarden op het treinstation te kopen en ook te gebruiken voor de busreis naar Holwerd.

Onderweg op Ameland

Als u op Ameland met de auto komt, moet u ervoor zorgen dat op sommige parkeerplaatsen de parkeertijd beperkt is. De zogenaamde blauwe parkeerplaatsen of parkeerplaatsen in de blauwe zone zijn gratis, maar je kunt er maar voor een bepaalde tijd parkeren. De duur wordt nauwkeuriger aangegeven op borden op de parkeerplaats. Op deze parkeerplaatsen is een blauwe parkeerschijf verplicht! Heeft u geen eigen auto bij u of laat u deze graag achter, dan kunt u op Ameland ook de bus nemen. Er zijn twee buslijnen die de dorpen met de ferryterminal en met elkaar verbinden. Het kan zijn dat u in Nes moet overstappen.

De gemakkelijkste, en ik bedoel de mooiste, manier om je te verplaatsen is per fiets. De fietspaden zijn goed aangelegd en op verschillende plaatsen kunnen fietsen worden geleend. Desgewenst direct bij de aanlegsteiger van het schip. Overigens, als je van tevoren boekt, zullen de fietsverhuurbedrijven de fietsen ook aan de kade afleveren en je bagage naar je accommodatie brengen als je dat wilt. Een fiets is beschikbaar vanaf € 6 per dag of € 19 per week. Ook kunt u kinderfietsen, diverse aanhangers, e-bikes en nog veel meer huren.

Je denkt misschien dat er niet veel te doen is, maar dat valt ontzettend mee. Wel adviseren we om de kortingskaart voor uitjes en evenementen van www.nappas.nl aan te schaffen. Scheelt toch weer…