Vastgespen is verplicht voor iedereen in de auto, maar waar zijn de veiligste kinderen? Op welke plaats moet het kinderzitje worden bevestigd? Is de stoel achter de voorpassagier echt de veiligste? Hier zijn alle antwoorden.
Het meenemen van kinderen is wettelijk geregeld in de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat “kinderen tot 12 jaar en die kleiner zijn dan 150 cm alleen mogen worden meegenomen op stoelen waarvoor veiligheidsgordels verplicht zijn als er kinderbeveiligingssystemen worden gebruikt die officieel zijn goedgekeurd en geschikt zijn voor het kind.”
Met andere woorden, als een kind langer is dan 1,50 meter en de driepuntsgordel goed om het lichaam zit, heeft zelfs een kind dat nog geen 12 jaar is geen speciaal kinderzitje nodig. Is de passagiersstoel voorin taboe voor kinderen?
Veel fabrikanten wijzen er in de gebruiksaanwijzing van de auto op dat kinderen niet op de passagiersstoel voorin mogen worden vervoerd als het voertuig is uitgerust met een passagiersairbag voorin. “Dit verbod is niet gebaseerd op een wettelijke basis, maar heeft veeleer tot doel dat de fabrikant zich op deze manier probeert te bevrijden van aansprakelijkheid bij schade”.
Als het kind met het gezicht naar voren zit, moet de voorpassagiersstoel bij auto’s met een airbag helemaal naar achteren worden geschoven om de kracht van de airbag te verminderen.
Uitzondering: Bij oldtimers zonder gordel mogen kinderen onder de drie jaar helemaal niet worden meegenomen, oudere kinderen tot 150 centimeter mogen alleen op de achterbank.
Hoort het kinderzitje op de achterbank?
“De veiligste plek voor kinderen in de auto is altijd op de achterbank. Bovenal moet de plaats rechts achter worden gekozen, omdat het kind dan altijd aan de kant van het voetpad in- en uitstapt. Consumenten dienen de aanbevelingen en instructies van de voertuigfabrikanten in de gebruiksaanwijzing van het voertuig op te volgen – vooral voor voertuigen met airbags – aangezien deze deels verschillend zijn’.
“Babyzitjes moeten zo lang mogelijk worden gebruikt, want achterwaarts vervoeren heeft voordelen bij een frontale botsing”. Het probleem bij dergelijke systemen boven de 13 kilo lichaamsgewicht is meestal een wat gecompliceerdere installatie en de beperkte ruimte in het voertuig. Dit geldt niet voor kinderzitjes met Isofix bevestiging en i-size normen. In geen geval mag een naar achteren gericht systeem worden toegestaan op een passagiersstoel met een actieve airbag!
De ANWB raadt over het algemeen aan om kinderzitjes op de achterbank te plaatsen. Bij het vastzetten op de voorstoel komt veel kijken. Bestuurders dienen daarom de instructies van het voertuig en het kinderzitje te lezen! “Het is bijvoorbeeld gevaarlijk als de benen van het kind zich voor het lichaam bevinden en niet in de voetenruimte wanneer de frontairbag wordt geactiveerd.”
Passen kinderzitjes overal even goed?
“Bij montage op de achterbank kan het voorkomen dat de voorpassagiersstoel heel ver naar voren moet worden geschoven. Een correcte zithouding is dan niet meer gegarandeerd op deze stoel. Voordat u naar achteren gerichte kinderzitjes voor kinderen van meer dan 13 kilogram koopt, moet u ze daarom in uw eigen voertuig proberen te installeren”.
Het kinderzitje moet zo stevig en veilig mogelijk in het voertuig worden gemonteerd. Met name bij naar achteren gerichte systemen moet worden gecontroleerd of de lengte van de gordel in het voertuig voldoende is. “Een goed advies in een speciaalzaak is een pré, omdat bedieningsfouten een negatief effect hebben op de veiligheid.”
Overigens passen de meeste stoeltjes, bijvoorbeeld de Hema autostoel, zowel achterin als op de pasagiersstoel.